На першу сторінку

2002 рік

Подія, гідна славного ювілею.

Черговий VII Крайовий З’їзд Пласту України належно доповнив низку заходів, вже проведених чи запланованих у рік 90-ліття організації. 19-21 квітня під час його роботи у цьому переконали чисельне та представницьке зібрання, конструктивна праця і, що наійгол6вніше; результати форуму.
До Києва (Пуща-Водиця) з’їхалось майже 200 делегатів з усіх без винятку регіонів України; Це, як і виступи підчас форуму багатьох гостей, засвідчило поширення і популярність організації серед молоді країни. А промовляли до пластунів Почесні члени організації Віктор Ющенко та Ігор Юхновський, Начальний Пластун Любомир Романків, голова Головної Пластової Булави Ярослава Рубель, голова Пласту Польщі Мирослава Борова, представники державних комітетів, управлінь, спілок, інших громадських організацій. У роботі З'їзду взяли також участь члени головного пластового проводу Христина Ковч, Людмила Дармограй та Андрій Ганкевич.
Було про що звітувати й проводу організації зокрема головам Крайової Пластової Ради Левкові Захарчишину і Крайової Пластової Старшини Андрію Гарматію. Адже це національне скаутське об'єднання в Україні останніми роками здійснило справжній прорив у розумінні значно уважнішого ставлення до Пласту з боку держави. Це успіх, але його утвердження відтепер вимагатиме ще більшої праці.
Що ж привело Пласт НСОУ до сприйняття його державними чинниками зрілою, авторитетною, результативною в сенсі виховної праці організацією? Цьому, передували нововведення в структурі організації (було зроблено окружний і регіональний розподіл),а також дворічна праця групи фахівців — платних працівників. Щодо другого, то завдячувати тут слід діяльності в Україні благодійного Фонду Начального Пластуна.
Правильність нинішнього бачення розбудови Пласту підтвердили вибори проводу організації: Головою КПР вдруге обрано Левка Захарчишина, Крайову Ревізійну Комісію знову очолив Богдан Генега. Згідно з Статутом, до якого було прийнято ряд поправок, цього разу не обиралось голову КПС — виконавчої структури. Призначення на цю посаду відбудеться незабаром.
Делегати З'їзду прийняли резолюції, в яких відображено подальші наміри організації. Зокрема, це і надалі домінуюча позиція Пласту у складі федерації «Скаути України» з природним прагненням українського скаутінґу до членства у Світовій Організації Скаутського Руху, наголос на чисельному зрості та якості виховної праці, вирішення проблеми інформаційного голоду завдяки співпраці зі ЗМІ тощо.
Приємно, що під час роботи форуму не було щонайменшого натяку на формалізм. Цим, власне, вирізняються пластуни, які сьогодні мають підстави для оптимізму. Адже майже дванадцятитисячне об'єднання дітей, молоді і дорослих, методично грамотна діяльність в громаді — це далеко не кульмінація, а справжній початок Пласту в Україні, про який в краї чи діаспорі ще 10 років тому можна було лише мріяти. Хоча далеко не безтурботною є мандрівка Пласту в Україні. Однак монолітність організації, бажання сягнути правдивої пластової мети допомагають долати усі труднощі, що виникають на шляху.
Юрій Леськів
Пластовий вісник, ч. 2 (40) за квітень-травень 2002 року

До списку акцій 2002 року

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.