На першу сторінку

2002 рік

22.02 – 24.02.2002 року. Севастополь.
Пластова зустріч, присвячена дню народження Байдена Пауела

Зустріч проходила на терені дитячого оздоровчого табору ВМС ЗС України “Омега”. В зустрічі приймали участь пластуни і скаути Сімферополя, Севастополя, Євпаторії, Красноперекопська, Нижньогорська і члени молодіжної кримськотатарської організації “Аслан”. Під час зустрічі з екоскаутами була проведена екологічна акція на території парку Перемоги, а також благодійна акція в центрі соціальної і медичної реабілітації дітей-інвалідів. Крим цього проводилися інтелектуальні і спортивні змагання серед учасників зустрічі, для них була організована екскурсія на кораблі Військово-Морських Сил. І, звичайно ж, не могла ця зустріч пройти без ватри з іграми, забавами і піснями.
ст. пл. Марія Процак – комендант
ст. пл. Зіна Беланюк – писар
З Севастополя були: ст. пл. прих. Сергій Гоголь, ст. пл. прих. Сергій Петров, пл. уч. Микита Клушин, пл. уч. Саша Єрмошкіна, пл. прих. Віка Пруднікова, пл. уч. Настя Ільющенко, пл. прих. Іван Пронтенко, пл. розв. Ірина Топіліна.

ПЛАСТ КРИМУ ЗА ПАРТНЕРСТВО І СОЛІДАРНІСТЬ

22-24 лютого відбулась Всекримська зустріч представників скаутських та інших молодіжних організацій, присвячена дню народження засновника скаутського руху Роберта Баден-Пауела.
Зустріч проходила на базі дитячого оздоровчого центру ВМСУ «Омега».
В зустрічі брало участь 120 учасників:
• пластові осередки з Сімферополя, Севастополя, Євпаторії, Мирного, Красноперекопська;
• скаутській загін «Мангуп» (Бахчисарай);
• представники Нижнєгорського союзу скаутів (АСУ);
• скаутський загін «Кондор» (Сімферополь);
• скаутський загін «Іскра» (Сімферополь);
• молодіжна група «Арслан» (Бахчисарай);
• представник молодіжної групи «Да» (Красноперекопськ).
В програмі зустрічі були:
• круглий стіл для лідерів організацій на тему: «Скаутінґ: молодь без «кордонів», партнерство і солідарність»;
•екологічна акція (очищення парку від сміття, допомога реабілітаційному центру);
• інтелектуальні змаги;
• теренова гра («Тропа сірого вовка»);
• відвідання військових кораблів;
• екскурсія містом Севастополь;
• ватри.
До участі в «круглому столі» були запрошені лідери скаутських і молодіжних організацій, представники держадміністрації м. Севастополя, представники ВМСУ, представники Церкви, представники КПС Пласту — НСОУ, преса. Учасники «круглого столу» обговорили сучасний стан молодіжної (скаутської) політики Криму та прийняли резолюцію.

Референт розвитку Пласту в Криму пл. сен. Галина Каширіна

Пластовий вісник, ч. 9 (39) лютий-березень 2002

Українські скаути

Роберт Бейден-Пауел, англійський офіцер, який брав участь у багатьох колоніальних боях і походах, мріяв про кращий світ — "миру і доброї волі між людьми". Цей ідеалізм, а також великий життєвий досвід створили ідею руху молоді — скаутинг, основним задумом якого було розвивати вроджені цінні якості молоді на благо Батьківщини. Роберт Бейден-Пауел знайшов підхід до молоді: він дав їй цікаву гру, зміст якої полягав у вихованні і самовихованні за допомогою старшого товариша-скаута.

У 1911 — 1912 роках Олександр Тисовський, Петро Франко, Іван Чмола та інші українські діячі, які хотіли виховати українську молодь якнайкраще, заснували організацію Пласт. За основу був взятий скаутинг Бейден-Пауела, пристосований до специфічних українських умов. Днем народження Пласту вважається 12 квітня 1912 року — день присяги пластунів перших куренів у Львові.

З цього моменту організація розвивалася і ширилася з заходу України на її центральні землі. Однак у 1930 році Пласт був заборонений урядами Польщі і Радянського Союзу, під владою яких знаходилася Україна, і відкрито діяв тільки в діаспорі: США, Канаді, Аргентині, Польщі, Німеччині, Австралії. Ще до відновлення нашою країною незалежності в 1989 році організація поновлює свою діяльність на території України з новою силою.
Пласт, як і будь-яка інша скаутська організація підтримує віру в Бога, формує в молоді почуття відповідальності за долю свою і всієї України, допомагає будувати дружні відносини з молоддю інших країн, привчає до порядку і самодисципліни, пропагує здоровий спосіб життя. Але Пласт не є організацією якої-небудь політичної партії, релігійною сектою, школою чи спортивним клубом.

Завдяки тому, що Пласт не є організацією єдиного віросповідання і відкритий іншим національностям, у 2000 році він був перейменований з Української скаутської організації в Національну скаутську організацію України. Зараз вона налічує близько 10 тисяч осіб у нашій країні і більше 5 тисяч у діаспорі. В основному це молодь.

З 1996 року в нашому місті існує регіональне відділення Пласту —Севастопольська станиця. Це одна з небагатьох реально діючих молодіжних організацій Севастополя, яких в місті-герої зареєстровано близько 250. Зараз у її рядах біля двох десятків осіб, віком від 12 років. За роки існування організації члени Севастопольської станиці Пласту побували у багатьох таборах міжнаціонального, державного і регіонального масштабу. "Дубок", "Су-учхан", "Форос", "Зима в Кимерії", "Чота крилатих", "Скелі орла" — от далеко не повний список таборів, заходи в яких проводилися Севастопольською станицею Пласту чи проходили за її участю. Останнім з подібних заходів, організованих за участю севастопольських пластунів, — зустріч скаутських організацій Криму 22 — 24 лютого 2002 року, що пройшла на території дитячого оздоровчого табору ВМС ЗС України "Омега" за участю пластунів і скаутів із Сімферополя, Севастополя, Євпаторії, Красноперекопська, Нижнєгорська і членів молодіжної кримськотатарської організації "Арслан". Під час зустрічі разом з екоскаутами Севастополя була проведена екологічна акція на території парку Перемоги, а також благодійна акція в центрі соціальної і медичної реабілітації дітей-інвалідів. Крім цього, проводилися інтелектуальні і спортивні змагання серед учасників зустрічі, для них була організована екскурсія на кораблі Військово-Морських Сил. І, звичайно ж, не могла ця зустріч пройти без ватри з іграми, забавами і піснями.

Пластова діяльність у Севастополі складається з щотижневих занять, що проводяться по неділях о 16.00 за адресою: ДКЦ, площа Повсталих, 6, к. 25а, де проводяться цікаві тематичні заняття, змагання, ігри, розваги. Також організовуються пластові свята, зустрічі, поїздки і прогулянки, де формуються особистості пластунів. Молодь здає проби й іспити, що дають широкі знання і готують до дорослого життя. До Пласту ходять не з примусу, а тому, що там цікаво і двері відкриті для всіх.

Пласт тісно співпрацює як зі Збройними Силами України, так і з ВМС зокрема. В лавах Військово-Морських Сил в Севастополі та Феодосії проходили строкову службу пластуни з центральних та західних регіонів нашої держави. За підтримки та за участю ВМС України було організовано багато пластових таборів та заходів, у тому числі і остання зустріч скаутських організацій Криму. А в серпні 2000 року в урочищі Су-учхан проходила українсько-польська скаутська зустріч під патронатом тодішнього міністра оборони України генерала армії України Олександра Кузьмука.

Сергій Гоголь, для «Флоту України».
Флот України, № 21 25-31 травня 2002

До списку акцій 2002 року

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.