На першу сторінку

2002 рік


Окружний вишкільний табір"Дубок-Ікс" 24 червня – 8 липня 2002 року.
Байдарська долина. с. Орлине, Крим.

Комендант – ст. пл. Марія Процак (Севастополь)
Писар – ст. пл. Зіна Беланюк (Севастополь)
Інтендант – ст. пл. прих. Валентина Бардукова (Саки)
Бунчужний – ст. пл. прих. Олександр Печериця (Київ)

На таборі були пластуни з м. Євпаторії, м. Саки, м. Сімферополя, м. Красноперекопська, м. Києва та м. Севастополя.
Севастопольські пластуни: пл. розв. Саша Єрмошкіна, пл. уч. Саша Гусєва, пл. уч. Микита Клушин, пл. прих. Денис Точілін, пл. прих. Михайло Ігнатьєв, пл. прих. Анатолій Мішанчук, пл. прих. Максим Сичов, пл. прих. Сергій Міщенко, пл. прих. Віктор Гоголь. Пл. розв. Настя Ільющенко, як новацький виховник отримала ІІІ відзначення УПЮ. 5 липня пл. уч. Саша Гусєва прийняла пластову присягу. Пл. уч. Микита Клушин врятував життя на воді двом особам.
На свято Івана Купала прийняла хрещення новачка Марія Лебеденко. Хрещена мати – ст. пл. Марія Процак, хрещений батько – військово службовець старший лейтенант Вадим Пуляк. Хрещення провадив отець Микола Бердник з м. Києва.
Табір налічував 70 осіб.

НЕВИЧЕРПНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ ТРАДИЦІЇ

"Найвище, найвибуяліше свято, яким закінчується літній сонячний цикл річних календарних дохристиянських свят, - це свято молоді, хлопців та дівчат - Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, з'єдналося із святом церковним - народженням Івана Хрестителя. Тому й носить це свято подвійну назву - Іван Купало... Купальська обрядовість та пісні належать, як гаївки та коляди, до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів на честь життєподателя - сонця", - писав професор Степан Килимник.

Безумовно, традиція святкування Івана Купала є невичерпно плодотворною. За літочисленням українських рідновірів нині - 7510 рік від Трипільської доби. Але невідомо, скільки разів відзначали цей день, який має витоки ще з дохристиянських часів.

Кримські пластуни вже вдруге підтримують реальними справами традицію українського народу і відзначили свято під час окружного вишкільного табору "Дубок-Ікс". Як повідомив станичний міста Севастополь Сергій Гоголь поблизу мальовничого озера на околиці Орлиного поблизу Севастополя з 24 червня по 8 липня відбулись вишкільні заняття і походи 75 пластунів з станиць Севастополь, Євпаторія, Саки, Симферополь, Нижньогірська.

І коли під час першого святкування Івана Купала відбулось перше пластове вінчання ("табір називався "Дубок-Закоханий"), то нині було проведене хрещення 3-річної Марійки з Симферополя, яке здійснив отець Микола Бердник з Києво-Вишгородської єпархії, який радо бере участь у таборах і привіз з собою з Київської області 15 дітей.

Батько дитини Іван сказав, що до обряду хрещення вони йшли свідомо і їм радісно було від того, що подарували приємні хвилини пластунам та гостям.
Хрещеними батьками Марійки стали Вадим Пуляк, випускник СВМІ, який нині служить в Очакові і голова окружної пластової старшини Кримської округи Пласту НСОУ Маруся Процак, яка фактично була за няньку дитинці під час всього таборування, поки мати складала іспити. Отже, кримчани мають наймолодшу пластунку в Україні!
Затим священник здійснив обряд виводу молодої - сеньойрки Галини Каширіної.
Радісно було почути бадьорі юнацькі голоси, які заспівали в обох випадках "Многая літа", чим підкреслили урочистість подій.

Отець Микола Бердник на запитання "Що дає участь у подібних таборуваннях?" відповів: "Приємно коли молодь між собою товаришує, шукає щось спільне. Гасло наше "Ми є одна родина, родина у Христі" і воно співпадає з загальнопластовим "Бог і Україна". Для мене це дає змогу згадати юнацькі роки, коли я був у Спілці української молоді. Не даю собі ніяких послаблень і з ними беру участь у всіх випробовуваннях, як-от нічний похід на Форос, який витримали всі пластуни і щасливо повернулись о другій годині ночі до табору".

Чудова інсценізація "Лісової пісні" Лесі Українки театральною групою "Світанок" із Симферополя, кидання вінків у воду дівчатами, виловлювання їх хлопцями, стрибки через вогонь, який очищає, співання традиційних і молодіжних сучасних українських пісень створили незабутнє відчуття єднання з природою.

Традиційну підтримку пластунам, так би мовити "матронат", здійснила Севастопольська організація "Союзу Українок", яку очолює п. Богдана Процак. Вона ж організувала і приїзд до табору більше, ніж 30 зацікавлених гостей - просвітян, освітян, союзянок, журналістів.

Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ

газета "Кримська світлиця", "Дзвін Севастополя"

ДУБОК-ІКС
...Сині гори, зелені гаї, блакитне небо, грайлива річка та невеличкий ставок, заквітчана поляна та пісні птахів на зорі...
У цьому привабливому містечку відбувався окружний виховно-вишкільний табір «Дубок-ікс» (село Орлине, на якому перебували пластуни з м. Севастополя, Євпаторії, Красноперекопська, Сімферополя, Києва та новий гурток з м. Саки. Було нас 75 пластунів.
Перший тиждень таборування був трохи складним: мандрівка до Південного берега Криму, де пластуни могли побачити величезні кедри та покупатися в прозорій морській воді. Цей перший тиждень допоміг нам краще познайомитися та почати дружню працю на добре діло. Таким добрим ділом стала екологічна акція на ставку, під час якої учасники збирали сміття.
Друга частина табору (останній тиждень) була ще складніша, але й ще цікавіша. Вдень ми грали в змагові ігри, виконували впоряд та складали пластові проби, а вночі рятували табір на алярмі та змагалися у лисячому орієнтуванні.
В останні дні табору відбулися святкування Івана Купала. Церемонія заприсяження проходила вночі на галявині поза табором, під горою. Присягу склали пл. прих. Дмитро Недов, пл. прих. Олег Каширін з м. Красноперекопська, пл. прих. Олександра Гусєва з м. Севастополя та пл. прих. Олеся Усцелемова з м. Сімферополь.
Наступного ранку дівчата почали готуватися до свята Івана Купала: плели вінки, співали пісні та робили Марену, а хлопці пішли по дрова на ватру. Ввечері почався обряд: дівчата в українських строях зі співами пішли до ставка, де зняли віночки та пустили їх на воду, а хлопці ловили ці вінки.
До табору всі повернулися з усмішками і яскравими очима та почали стрибати через вогонь. На це свято були запрошені батьки пластунів, члени Союзу Українок, вчителі шкіл.
Цієї ночі жодна людина не сумувала, а вранці було дуже важко прокинутися на руханку. Але це не дуже вплинуло на таборову дисципліну: все заплановане встигли зробити вчасно.
Щодо пластової постави, на таборі було надано друге відзначення УПЮ пл. уч. Микиті Клушину, а на дошці оголошень увесь час висів таборовий правильник та розклад подій на день.
На таборі перебували пластуни різного віку і всі вони дотримувались Головних Обов'язків Пластуна та залізної дисципліни, за що можна подякувати проводу та особливо двом бунчужним пл. розв. Сергію Дяченко і ст. пл. Олександру Печериці, які чудово виконували свої обов'язки й допомагали всім, хто до них звертався.
Хочеться ще подякувати всім учасникам і виховникам за добре складений ОВВТ «Дубок-ікс», який проходив з 24 червня по 8 липня 2002 року.
СКОБ!
пл. уч. Настя Ільющенко

Журнал «Юнацтво» - ЮМПЗ – 2002 рік

Далі

 

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.