На першу сторінку

2003 рік

 

 

Спростовуючи легенду

В севастопольському Українському культурно-інформаційному центрі пройшла презентація книги "Переяславська рада 1654 року. Історіографія та дослідження". Організатор заходу - Наукове товариство "Гуманітарна колегія", вже провело такі презентації в студентських аудиторіях у Кіровограді, Херсоні, Харкові, Запоріжжі, Дніпропетровську, Ужгороді, Одесі.
Редакційний колектив збірки мав на меті привернути увагу дослідників і широкого загалу до аргументів, що доводять безпідставність легенди, згідно з якою український народ у національно-визвольній війні середини XVII століття боровся не за свою свободу, а за возз'єднання України з Росією. Дослідження українських істориків не раз спростовували цю легенду, доводячи її ненауковість, однак сьогодні очевидним є намагання проросійських політичних сил знайти нову модель Переяславської ради, пристосовану до сучасних реалій. А відтак, у нинішніх умовах суспільно-політичного життя України та у зв'язку з наближенням 350-річного ювілею існує реальна загроза реанімації цієї легенди.
Отже, як вважають автори презентованого твору, на тему про українсько-московський союз можна вести довгі дискусії, але в одному твердженні українські історики одностайні: Богдан Хмельницький приймав протекцію московського царя заради залучення Росії до війни з Річчю Посполитою, щоб перешкодити укладенню московсько-польської ліги.
У презентації взяли участь викладачі історії ВНЗ та шкіл Севастополя, громадські товариства "Просвіта" та "Союз українок", члени севастопольського Пласту, військовослужбовці ВМС ЗС України, курсанти та офіцери Севастопольського військово-морського інституту імені П. Нахімова.

Лідія СТЕПКО.

Кримська світлиця, № 50 за 12.12.2003


До списку акцій 2003 року

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.