На першу сторінку

2004 рік

 

 

«Камінь примирення»

Від станиці Севастополь були присутні: ст. пл. вірл. Настя Ільющенко, пл. розв. Саша Єрмошкіна, пл. уч. Саша Гусєва, ст. пл. прих. Олена Несторенко, ст. пл. прих. Юля Обінякова, ст. пл.прих. Олег Савченко, пл.прих. Анатолій Савченко, ст. пл. прих. Оксана Тищенко-Монастирська, пл.уч. Віка Пруднікова, пл. прих. Ярослав Андріанов.


«Камінь примирення»

Майже 150 років проминуло від часу кривавих й безжалісних часів Кримської (Східної) війни, протягом якої на Таврійській землі полягли не лише імперські війська, а й німці, французи, турки, італійці й англійці.
Високоповажні гості — член британської королівської родини принц Майкл Кентський, Надзвичайний і Повноважний посол Великобританії в Україні Р. Брінклі, головнокомандуючий ВМС Великобританії адмірал АланУєсту, Міністр зовнішньої торгівлі Італії Адольфо Урсо, Аташе з питань оборони полковник Енріко Пьяцца, Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні Фабіо Фабрі, Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Філіп де Сюрмен, перший заступник начальника штабу ВМС Франції віце-адмірал Але Удо де Денвіль, капітан 2-го рангу ВМС Франції Жерар Маліжак, Надзвичайний і Повноважний Посол Турецької республіки в Україні Алі Бельче Джанкарель з дружиною Інгляль Джанкарель, командуючий ВМС Туреччини Озден Орнек, командир військової флотилії ВМС Туреччини адмірал Фейяз Огютчю, Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін, Аташе з питань оборони капітан-лейтенант Валерій Кузмічов, генеральний консул Росії в Сімферополі Олександр Ніколаєв, віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник, Міністр оборони Євген Марчук, головнокомандуючий ВМС України віце-адмірал Ігор Князь прибули приклонитися пам'яті своїм найгіднішим співвітчизникам.

На згадку про загиблих відкрито сім монументів у багатьох історичних місцях біля міста Севастополя. 10 вересня пройшло урочисте закладення «каменя примирення», на яке прибули голова Севастопольської міської держадміністрації Л. М. Жунько, його заступник з питань регіональної політики І.І. Куліков, також голови районних держадміністрацій, голова Союзу Українок Б. М. Процак, голова спілки молодих державних службовців м. Севастополя А. Ю. Корчміт. Вшанувати пам'ять полеглих народів прибули й пластуни. Для них «камінь примирення» являє укладення миру з історією та надає уроки минулого заради майбутнього.

Представники держав-учасниць війни виступили з промовами. Від імені Королеви Великобританії принц Майкл Кентський сказав: «страждання всіх учасників війни залишились у серцях та розумі кожної людини і сьогодні». В севастопольській землі поховані гусари одинадцятого особливого полку її Величности, у якому більш ніж сто років тому ніс службу і принц Великобританії.

Атмосферу заходу доповнили стрільба з рушниць на честь примирення та військовий оркестр, що грав гімни країн-учасниць. Не слід забувати, що у світовій історії війна 1853 — 1856 років відома як остання війна джентельменів. Але біль, що вона завдала, колотиме серця людей за предків, яким кримська земля назавжди стала притулком.

ст. пл. вірл. Настя Ільющенко

Пластовий шлях, ч. 4 (140) 2004 р.

До списку акцій 2004 року

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.