На першу сторінку

2004 рік

12 квітня 2004 року День Пластової Присяги

12 квітня 2004 року в Українському Культурно-Інформаційному центрі севастопольські пластуни святкували 92-річницю своєї організації. На святі були присутні пластуни з Сімферополя, Євпаторії, Бахчисарая, Красноперекопська, лідери громадських, культурних і екологічних організацій, журналісти а також офіцер Шотландського стрілецького полку у відставці Норман Х’юз, який займається вивченням пам’ятників часів Кримської війни.
Пластуни розповіли гостям про те, як на принципах скаутінгу, сформованих англійцем Бейденом Пауелом на початку ХХ століття, в 1912 році була створена українська скаутська організація “Пласт”, про тернистий шлях її в 20-ті - 30-ті роки минулого століття, про змушене підпільне існування в умовах польської і повній забороні в роки німецької окупації.
Можливість відновити діяльність з’явилася тільки в 1989 році, і з цього часу почався новий етап історії організації.
Після офіційної частини своєю творчістю порадували гостей юні артисти дитячої театральної студії “Світанок” показавши декілька святкових сценок-мініатюр і виконавши твір Т.Г. Шевченко “Причинна”. Всі діти цієї студії є пластунами.
Щирими оплесками нагородили глядачі чудовий ансамбль “Веснянка” Українського Культурно-Інформаційного центру, якій подарував їм гарні твори як народної, так і сучасної української музики.
І гості, і учасники одержали позитивний, емоційний заряд.
Свято готували пластуни станиці Севастополь ст. пл. Марія Жудіна, голова СПС ст. пл. Зіна Беланюк, пл. прих. Віка Пруднікова, пл. прих. Ярослав Андріанов, ст. пл. прих. Олена Нестеренко, пл. розв. Настя Ільющенко, пл. розв. Саша Єрмошкіна, ст. пл. прих. Олег Савченко, пл. уч. Микита Клушин, пл. прих. Іван Пронтенко, пл. прих. Юля Кара, пл. прих. Віталій Харламов, ст. пл. прих. Іра Топіліна, пл. сен. Богдана Процак.

САМОДИСЦИПЛІНА - ЗАПОРУКА УСПІХУ
12 квітня в севастопольському Українському культурно-інформаційному центрі відзначали 92-гу річницю всесвітньої скаутської організації Пласт. На святкування прибули голова Окружної Пластової Ради Криму Сергій Сухобойченко, керівники пластових гуртків з Сімферополя, Євпаторії, Новоозерного, Заозерного, Красноперекопська, Бахчисарая, а також представники товариства «Просвіта», Союзу українок, громадської організації білорусів «Пагоня», «Українського Севастополя», члени родин пластунів, журналісти Криму та Севастополя.
Як відомо, Пласт пройшов у ХХ столітті досить тернистий шлях, сповнений не лише надбань, а й труднощів. Заборонений в Україні протягом довгого часу, у роки незалежності почав відроджуватися. У Севастополі почав діяти з 1996 року. Не можна сказати, що сьогодні організація надто чисельна – у севастопольському осередку Пласту, очолюваному станичною Зіною Баланюк, – близько 30 дітей. Кількість їх постійно змінюється. Хтось не витримує і покидає організацію, хтось навпаки захоплюється пластовими ідеями, прикипає всім серцем, дорослішає, стає виховником і не пориває з Пластом вже ніколи. Маємо такий гарний приклад зростання Марусі Процак, що прийшла до Пласту школяркою, пізніше стала станичною севастопольської пластової організації. Зараз Маруся Жудіна (Процак) – вже голова Окружної Пластової Старшини в Криму. Вона – студентка 5-го курсу Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського і має на меті займатися педагогікою й надалі працювати у Пласті. Вона переконана, що пластові методики виховання є найкращими:
– Я вважаю, що Пласт утвердився в нашій державі. Сьогодні чимало педагогів використовують його виховні надбання. Бо пластовий виховник ставить за мету виховувати лідерів українського суспільства.
– Споглядаючи севастопольських пластунів вже з позиції виховника, назвіть конкретні приклади виховання так званих проблемних дітей.
– У севастопольському Пласті таких більше половини, але всі вони з часом вирівнюються. До Пласту хтось приходить з друзями, когось приводять батьки. Не всі можуть втриматися, адже Пласт вимагає серйозної самодисципліни. Хто зрозумів, що самодисципліна є запорукою майже всіх здобутків у житті, ті залишаються.
– Чи є виховні проблеми, котрі Пласт здолати не може?
– Так, це – родинні проблеми. Якщо в родині принципи виховання прямо протилежні пластовим, буває важко.
– Є приклади докорінних змін у вихованні таких дітей?
– На щастя, є, і ми пишаємося цими здобутками. Я зараз не буду називати прізвища, скажу тільки що в грудні минулого року в місцеву пластову організацію прийшла дівчина 13 років. Ситуація – надтяжка. Мати сама виховує дітей, до того ж не працює. Дівчина – з такими комплексами, що без психолога-спеціаліста не обійтися. Але ось на останньому занятті наша Юля змогла сама зробити висновок, вільно висловила свою думку та ще й захотіла написати роботу на певну тематику. Ті, хто бачив цю дівчину в грудні минулого року, можуть підтвердити, що це – очевидний здобуток. Ми змогли зарадити конкретній складній ситуації. Що ж до покращення успішності наших пластунів у школах, то ми прагнемо, щоб діти усвідомили, що опановують шкільну науку виключно заради себе.
Проблему успішності голова Окружної Пластової Старшини Маруся Жудіна бачить ще й у тому, що не всі вчителі у школах прагнуть зацікавити дітей. Пласт з цим, на її думку, справляється блискуче.
Отже, як бачимо, скаутські пластові організації утверджуються в Україні і, зокрема, в Севастополі. У місцевих пластунів сьогодні з’являються друзі і просто прихильники. Правда, з Управлінням у справах сім’ї та молоді Севастопольської міської держадміністрації стосунки й досі однобокі. Пластуни звертаються до начальника управління пана Тімченка із запитаннями про фінансування, запрошують його на заходи, святкування, а він все ніяк не відважиться ні на фінансову підтримку, ні на власну присутність. Але пластуни – народ терплячий, до перешкод звичний, долати їх вміє достойно. Зростає золота українська молодь, і не помічати цього дуже скоро стане невигідно таким керівникам, як пан Тімченко. Добре, якби він усвідомив це вчасно, для себе.
Лідія Степко, власкор «КС».
м. Севастополь.

На фото - Маруся Жудіна.
«Кримська світлиця». Квітень 2004

Відзначили День Пласту

СЕВАСТОПОЛЬ. - В Українському культурно-інформаційному центрі севастопольські пластуни 12 квітня святкували 92-річчя своєї організації. На святі були присутні пластуни з Сімферополя, Євпаторії, Бахчисараю, Красноперекопська, провідники громадських, культурних і екологічних організацій, журналісти, а також представник британської фльоти, який займається вивченням пам'ятників часів Кримської війни XIX ст. Пластуни розповіли гостям про те, як в 1912 році була створена українська скавтська організація „Пласт", про тернистий шлях її в 1920-30-ті роки минулого століття, підпільне існування в умовах польської і повній забороні в роки німецької окупації. Після війни в умовах тоталітарного режиму ця організація знову була заборонена. Можливість відновити її діяльність з'явилася тільки в 1989 році.
В Севастополі „Пласт" існує з 1996 року, і за цей час зроблено немало. Неодноразово організовувались благодійні акції на допомогу малозабезпеченим сім'ям. Севастопольські пластуни - постійні учасники кримських і всеукраїнських таборів, багатьох, урочистих заходів, присвячених пам'ятним датам - Дню Соборності України, Дню козацтва, Дню Незалежності Після офіційної частини артисти дитячої театральної студії „Світанок", показали декілька святкових сценок-мініятюр і виконавши твір Т. Шевченка „Причинна".
Щирими оплесками нагородили глядачі ансамбль „Веснянка" Українського культурно-інформаційного центру, якій подарував їм гарні твори як народної і сучасної української музики.

Ст. пл. Олег Савченко
"Свобода", п’ятниця, 16 липня 2004 року

До списку акцій 2004 року

«Пласт»—складова великого сайту «Українське життя в Севастополі».
©2006 Автор Микола Владзімірський. Дизайн Валентин Іванов.